
„Tu ai anticorpi Sjogren?” Esti seropozitiv sau seronegativ? Daca nu ai anticorpi inseamna ca nu ai Sjogren?”- sunt intrebari frecvente in drumul oricarui pacient pana la stabilirea diagnosticului corect.
Haideti sa lamurim asta, pe intelesul tuturor.
1. Ce se intelege prin „seronegativ”?
„Sjogren seronegativ” este un termen folosit uzual pentru pacientii care nu au anticorpi SSA (Ro). Si invers, seropozitiv inseamna prezenta anticorpilor SSA.
Nota : SSA este o prescurtare uzuala pentru „ autoanticorpi anti SSA”.
Dar, dupa cum stim, in boala Sjogren apar si alti anticorpi (anti SSB -La, ANA ,factorul reumatoid) ceea ce poate genera confuzii.
In general, SSA si SSB sunt cunoscuti drept „anticorpii Sjogren” , dar e bine de stiut ca ei apar si in alte boli, de ex. lupus, artrita reumatoida si chiar la indivizi sanatosi.
2. In practica clinica, Sjogren seronegativ se intalneste des, la aproape 50 % din cazuri.
Unii medici nu confirma diagnosticul de Sjogren daca anticorpii sunt negativi, de aceea multi pacienti pot sa ramana nediagnosticati.
Nu abandonati, daca simptomele sunt sugestive, solicitati o a doua opinie unui specialist reumatolog.
3. Intrebare: cei seronegativi fac o forma mai usoara de boala? Unii considera ca pacientii seronegativi nu ar face complicatii sistemice.
Este gresit: Sjogren este o boala sistemica serioasa, care poate, pe langa glandele salivare si lacrimale, sa afecteze si organe interne, chiar si la cei fara anticorpi (seronegativi).
Particularitatile afectarilor sistemice la cei seronegativi:
-complicatiile gastrointestinale sau neurologice (neuropatia de fibre mici si autonome)sunt mai frecvente
-deseori simptomele sistemice apar inaintea uscaciunii (sicca).
-uneori nivelul de oboseala, „ceata pe creier” si fibromialgie e mai mare decat la cei seropozitivi
-Boala pulmonara interstitiala e la fel de frecventa (un studiu recent a confirmat acest lucru la cei negativi atat pt SSA cat si SSB), Ghidul practic al afectarii pulmonare in Sjogren recomanda ca pacientii cu Sjogren trebuie testati pentru plamani ,indiferent de cum este analiza anticorpilor.
4. In schimb, unele complicatii NU apar, sau apar mai rar, la sero negativi:
a)pacientele cu Sjogren seronegativ NU AU probleme in timpul sarcinii (bloc cardiac congenital la nou nascut ,aceasta problema apare exclusiv la Sjogren seropozitiv cu anticorpi SSA prezenti.
b)Seronegativii au risc mai mic de limfom si vasculita .
In concluzie: Diagnosticul de boala Sjogren nu ar trebui exclus cand anticorpii sunt negativi, daca simptomele sunt foarte sugestive.
Adresati-va unui reumatolog specializat in boala Sjogren care sa va faca un plan de investigatii mai amanuntit.
Postat de dr Nadia Radulescu
iunie 2024
Sursa : Dr Sarah Schafer , sjogrensadvocate com,ianuarie 2024
Imagine: Anticorpii ANA imunofluorescenta, sursa internet