Cateva sfaturi utile despre cum sa ne ajutam singuri(e) sa facem fata provocarilor bolii. Un rol esential il are COMUNICAREA, atat cu tine insuti(insati), dar si cu cei din jur
Cum să comunici cu tine insuti(insati) când ai Sjogren
1. Crede-te pe tine. Prima conditie pentru a comunica clar ceea ce înseamnă viata ta cu Sjogren este să fii sincer(a) cu tine însuți(insati) și să crezi în propria ta experiență. Găsește cuvintele potrivite care să descrie experiența ta personala. Poate fi de ajutor si sa citesti despre experiențele altor persoane cu Sjogren.
2. Negarea realitatii face și mai grea comunicarea. Cand traiesti cu Sjogren, este esential sa ai compasiune fata de tine in primul rand, dar si o abordare practica a realitatii. Nu te amagi minimizând simptomele sau spunându-ți că trebuie să încerci mai mult. Fii sincer(a) și realist(a) cu tine și cu ceilalți. Accepta că oboseala, durerea și celelalte simptome iti reduc resursele fizice necesare pentru a face față lucrurilor grele. Accepta ca, pur și simplu…asta este!
3. Cunoaște-te, accepta și fă ceea ce poți, în limitele tale. Respectă-ți nevoia de odihnă suplimentară. Stabileste-ti un ritm de viata realist, prioritizează-ți activitățile. Mulți oameni se simt mai bine și fac mai mult atunci când își programează un timp de odihnă zilnică.
4. Nu te pedepsi singur(a) pentru că nu poți face ceea ce poate face o persoană sănătoasă.
Spune clar care iti sunt limitele si nu-ti cere scuze. Cu cat te scuzi mai mult si dai explicatii celorlati, efectul poate fi invers si oamenii pot căpata resentimente fata de tine.
Sursa: sjogrensadvocate blog , Dr. Sarah Schafer, medic si pacienta cu Sjogren
Adaptare de Dr Nadia Radulescu
Decembrie 2023