Problemele pulmonare sunt rare in S Sjogren, majoritatea dintre noi ne chinuim cu uscaciunea ochilor gurii si cailor respiratorii, dar este important pentru toata lumea sa nu uitam ca Sindromul Sjogren nu este egal cu uscaciunea mucoaselor, ci este o boala autoimuna GENERALIZATA.
Sjogrenul, ca si alte boli autoimune, afecteaza structura de „burete” a plamanului, si plamanul isi pierde din elasticitate devenind din ce in ce mai rigid.
De aceea va recomand ca prietena, ceea ce mi-au recomandat si mie doctorii: sa faceti controale periodice la plamani, pentru depistarea precoce a fibrozei pulmonare.
1. Singurul aparat care depiseaza fibroza este Computer Tomograful cu cupe fine, interesati-va inainte de a face analiza daca aparatul face cupe fine, daca nu, este inutil sa o faceti pt ca riscati sa nu se vada nimic decat daca sunteti in stadiile avansate de boala. Eu am gasit un aparat bun care face cupe fine la Colentina, ma refer unde poti merge cu trimitere cu internare de o zi la reumatologie si nu platesti nimic. La privat presupun ca au aparate bune dar si costa pe masura.
2. A doua analiza este TLCO, care masoara schimburile de gaze prin plaman, se face la Colentina si la Pneumologie la Institutul Marius Nasta.
3. O ecografie cardiaca pentru masurarea presiunii in artera pulmonara.
Un medic expert in afectari pulmonare autoimune pt Bucuresti este Dr Tudor Constantinescu de la Institutul Marius Nasta, sectia a 4-a. Este foarte bun, am fost si eu cu mama mea care are fibroza pulmonara, ea avand sclerodermie si Sjogren secundar. (suntem o familie de Sjogreni!)
Sjogrenul, ca si alte boli autoimune, afecteaza structura de „burete” a plamanului, si plamanul isi pierde din elasticitate devenind din ce in ce mai rigid.
Material postat de nadira (februarie 2020)