
Pacientii cu Sjogren primar pot dezvolta tulburari cognitive, adica probleme ce afecteaza memoria dar si alte facultati mintale; aceste afectari ,insuficient cunoscute si intelese,descrise drept „ceata pe creier” ,se manifesta ca lapsusuri de memorie, uitare, stari de confuzie mentala, dificultati de concentrare, de organizare sau anticipare a unor evenimente viitoare.
Intr-un studiu efectuat in Franta la Spitalul Universitar din Montpelier, un grup de pacienti cu Sjogren primar (cu varsta medie 58 ani, 97% femei) care s-au plans de tulburari de memorie, au fost urmariti pe o perioada de 3 ani, timp in care li s-a facut o evaluare complexa a functiei cognitive, de asemeni a oboselii, tulburarilor de somn si depresiei.
Studiul a evidentiat clar ca oboseala, anxietatea, tulburarile somnului sau depresia au fost comune la cei cu Sjogren, totusi, acestea nu pot explica in totalitate „ceata pe creier” . Uneori „ceata pe creier” a precedat diagnosticul de boala autoimuna.
In urma evaluarii prin teste psihologice, 53 % din pacienti au fost gasiti cu afectare patologica a functiei cognitive, de 3 tipuri:
-cu afectare globala a memoriei
-cu afectare globala a functiilor executive ( ex planificare, gandire flexibila, autocontrol)
– cu afectare globala a functiilor instrumentale ( adica abilitatea creierului de a recunoaste lucrurile invatate anterior cum ar fi limbajul sau activitatile fizice invatate, etc)
Aceste afectari cognitive interfera cu oboseala, depresia si anxietatea din Sjogren, si ar trebui luate in consideratie de clinicieni in practica de zi cu zi , necesitand evaluarea psihologica sau chiar psihiatrica a pacientilor.
Se propune chiar evaluarea functiei cognitive prin biomarkeri sau explorari imagistice ale creierului.
Screeningul pentru tulburari ale somnului e, de asemeni, util la pacientii cu oboseala si tulburari cognitive.
Sursa: R. Goulabchand & all „The interplay between cognition, depression, anxiety, and sleep in primary Sjogren’s syndrome patients”
Nature,Scientific Reports volume 12, Article number: 13176 (2022) published August 2022
Adaptare de N.Radulescu
septembrie 2022