
„Durerea cronica musculoscheletala” e termenul medical. Adica te dor toate: articulatiile, muschii, oasele. Te mai consoleaza altii ca nu e ceva grav,ca toata lumea are la o anumita varsta „reumatism”, o durere pe aici-pe colo. E o vorba: „nu mori de ea, dar mori cu ea”, nu este ceva grav, dar e ceva de care nu mai scapi, simti ca nu are leac orice ai face, in fiecare zi ea e acolo si iti face viata grea.
Pentru noi, cei cu Sjogren, durerea face parte din viata cu boala.
Ce solutii avem? Miscare, fiziokinetoterapie si ..calmante. Nicuna dintre solutii nu ne scapa total de dureri, ba chiar medicamentele ne pot induce probleme noi.
Un articol recent aparut in Medscape Medical News, aduce in lumina rolul psihoterapiei in tratamentul durerii cronice. Dr. Brandon Yarns, psihiatru, profesor la UCLA din SUA, spune ca majoritatea pacientilor cu durere cronica nu iau in considerare DELOC psihoterapia. Dar, studiul sau recent a dovedit clar ca asocierea psihoterapiei la tratamentul clasic cu medicamente aduce beneficii clare in tratarea durerii cronice, mai ales la cei care au si probleme de anxietate sau depresie.
Au fost comparate doua metode diferite de psihoterapie.
Surprinzator , metoda noua EAET (terapia prin constientizarea si exprimarea emotiilor) a fost mai eficienta decat metoda clasica CBT (terapia cognitiv comportamentala) care se foloseste acum ca terapie standard.
Despre ce este vorba:
1. Metoda clasica: (CBT= terapie cognitiv comportamentala)- pacientii sunt invatati sa tolereze durerea folosind tehnici de relaxare si diverse exercitii prin care sa isi schimbe modul de gandire legat de durere.
2 Metoda moderna EAET (Terapia prin constientizarea si exprimarea emotiilor), introdusa mai recent (dupa 2010), are principii total opuse: pacientul sa nu incerce sa uite de durere, ci chiar sa isi aminteasca evenimentele traumatizante din trecut si sa retraiasca emotiile si senzatiile corporale, sa exprime aceste sentimente in cuvinte si apoi sa le elibereze, sa le alunge. Sa se exteriorizeze .
Rezultatele arata ca 2/3 din cei care au folosit metoda EAET au notat o reducere in plus a durerii cu cel putin 30%.
Desi pacientii au continuat sa ia si medicamentele prescrise pentru durere si alte comorbiditati, rezultatele studiului arata ca folosirea noii metode de psihoterapie a contribuit semnificativ la reducerea durerii ,a anxietatii si depresiei, iar efectele au durat mai mult, mentinandu-se peste 6 luni.
Expertii in domeniu chiar prevad ca in curand aceasta metoda de psihoterapie va deveni noul standard international.
Asteptam cu interes noutati.
Traducere si adaptare de Dr Nadia Radulescu
Sursa: A New Psychotherapeutic ‘Gold Standard’ for Chronic Pain? – Medscape – June 19, 2024.
Postat iulie 2024
.