Cercetatorii din Taiwan (Chang G. si colab.) au dovedit printr-un amplu studiu retrospectiv (peste 18000 de pacienti urmariti!) ca Sjogren este un factor de risc pentru dezvoltarea rinosinuzitei cronice(RSC). Un alt studiu recent (Lee H. 2023) a demonstrat ca Sjogren se asociaza cel mai frecvent cu RSC, dintre toate bolile autoimune.
Ce este rinosinuzita cronica: este inflamatia mucoasei ce captuseste fosele nazale si sinusurile (cavităţile ce înconjoară căile aeriene nazale). Adesea se asociaza si o infectie locala.
Dacă aveţi rinosinuzită cronică, va e mai greu să respiraţi pe nas si aveti secretii in gat, care se scurg pe peretele posterior al faringelui. Zona din jurul ochilor și fata pot fi umflate și puteţi avea și dureri de cap (cefalee).
Este stiut faptul ca Sjogren afecteaza caile respiratorii. Un sfert din pacienti au boala pulmonara interstitiala, cu risc de a dezvolta pneumonie. Dar si nasul, gatul si sinusurile sunt afectate.
Prin reducerea secreției la nivelul glandelor mucoasei din nas si sinusuri (sindromul sicca) se formeaza un strat de mucus mai gros si mai vâscos, care se elimina greu. In S.Sjogren scade si concentrația unor enzime din mucus (ex.amilaza), ceea ce afecteaza imunitatea înnăscută a mucoasei nazale, care formeaza in mod normal o barieră naturală locala contra microbilor.
In plus, in Sjogren, prin afectarea secretiei lacrimilor (care in mod natural se dreneaza in nas prin ductul nazolacrimal), nasul si sinusurile devin si mai uscate, lipsite de umiditatea lacrimilor naturale, crescând in plus vâscozitatea mucusului.
Prezenta simultana la pacientii cu Sjogren a refluxului gastro esofagian creste in plus riscul de rinosinuzita.
Despre masuri de prevenire si tratamentul rinosinuzitei cronice gasiti sfaturi practice pe siteul sjogren. ro la pagina „Viata cu Sjogren/ Sfaturi practice”
Postat de Nadia Radulescu
August 2023
Sursa: Chang, G. & all „ Real-World Database Examining the Association between Sjögren’s Syndrome and Chronic Rhinosinusitis”