Intr-un studiu realizat la Universitatea din Chicago, condus de Prof Sandeep Jain si publicat in mai 2019 in Translational Vision Science and Technology, s-a demonstrat ca picaturile oculare continand o forma sintetica a enzimei DNaza, a dus la o ameliorare a disconfortului ocular, precum si la protectia corneei pacientilor.
La ochiul uscat din Sindromul Sjogren este dereglata productia de lacrimi si astfel corneea, “lentila” transparenta de la suprafata ochiului, se inflameaza cauzand durere locala si sensbilitate la lumina.
Prof. Jain explica ce se intampla pe suprafata ochiului uscat inflamat: “ se acumuleaza celule albe ale sangelui -neutrofile- care elibereaza ADN ce formeaza ca o panza pe suprafata ochiului, ce atrage in ea alte neutrofile, intr-un cerc vicios. La ochiul normal, enzimele continute in lacrimi, printre care si DNaza, distrug si curata aceasta “panza”, dar in Sjogren lacrimile nu au suficienta enzima DNaza ca sa curete acest material din ochi.”
Deocamdata ,DNaza este aprobata de FDA in SUA pentru tratamentul bolii numita Fibroza chistica ,iar utilizarea acesteia in S.Sjogren e considerata inca experimentala pentru ochiul uscat sever care nu raspunde la alte tratamente.
Prof Jain sustine insa ca :„ Suferinta data de ochiul uscat sever este mult mai mare decât o senzație ocazională de uscăciune, ea poate compromite sever calitatea vieții până la handicap și poate compromite vederea unei persoane. În prezent, există doar două medicamente aprobate pentru tratarea ochilor uscați și nu funcționează pentru toată lumea, în special pentru cei cu boală severă, deci având un un medicament nou care poate trata boala este foarte important „.
Traducere si adaptare Dr. Nadia Radulescu