
Apneea in somn apare atunci când căile aeriene superioare devin blocate – total sau parțial – în timpul somnului, ceea ce duce la sforăit, pauze în respirație și scădere temporară a cantității de oxigen din sânge. Poate duce la somnolență și oboseală excesivă în timpul zilei, schimbări de dispoziție și boli cardiovasculare.
Un studiu recent efectuat in Turcia cu polisomnograful a constatat că persoanele cu boala Sjögren au un risc dublu de a dezvolta apnee, fata de persoanele fără boli autoimune.
Polisomnografia este o metoda de a studia somnul unei persoane pe toată durata nopții (durata, eficiența și fazele de somn), în timp ce se monitorizează activitatea electrică a creierului, cantitatea de oxigen din sânge, ritmul cardiac, respirația și mișcările picioarelor și ale ochilor.
La pacienții cu Sjogren simptomele care sugerează apneea in somn au fost: somnolența excesivă în timpul zilei (prezenta la 75% dintre pacienți), respirația întreruptă în timpul somnului ( 61%) și sforăitul (30%). Proporția somnului cu mișcarea rapidă a ochilor (REM) (o parte a somnului când visele sunt de obicei mai vii, ceea ce este important pentru învățare și consolidarea memoriei) a fost, de asemenea, semnificativ mai mica.
Avand in vedere ca apneea in somn se asociaza cu oboseala severa din Sjogren ,dar si cu un risc crescut de boli cardiovasculare, specialistii considera ca pacientii cu Sjogren primar ar trebui monitorizati pentru aceasta problema.
Sursa: „The frequency of obstructive sleep apnea in patients with primary Sjogren’s syndrome” ,Emine Karabul & all, Sleep Breathing Physiology and Disorders • Original Article, Published: 12 November 2021
adaptare de N Radulescu, ian 2022