Ochiul uscat din Sjogren are la baza doua mecanisme: deficitul de secretie apoasa a glandelor lacrimale si disfunctia glandelor meibomiene de la nivelul pleoapelor, cele care secreta o substanta uleioasa.
Tratamentul trebuie sa aiba in vedere ambele mecanisme. Uscaciunea oculara ramane insa dificil de tratat si majoritatea pacientilor prezinta in continuare probleme in ciuda tratamentelor aplicate, de la lacrimi artificiale la lubrificanti, pana la corticosteroizi sau ciclosporina, la serul autolog si dopurile din canalele lacrimale, plus suplimente alimentare (omega 3).
Medicii chinezi au folosit terapia cu lumina pulsata intensa (cunoscuta in dermato-cosmetica si ca terapia Flash lamp, pentru ca se aseamana cu laserul) in jurul ochilor, in combinatie cu exprimarea glandelor meibomiene (aplicare de presiune manuala pe pleoape, pentru eliminarea secretiei vascoase). Rezultatele la grupul de pacienti cu Sjogren au fost promitatoare, cu ameliorarea simptomelor, dar mai ales a leziunilor oculare la nivelul corneei, decelate la testul de colorare a corneei cu fluoresceina, rezultate pozitive care se mentin la 15 saptamani de la procedura.
Sursa J. Clin. Med. 2022, 11(5), 1377; https://doi.org/10.3390/jcm11051377
Yanan Huo si colab., Eye Center, Hospital of Zhejiang University School of Medicine, Hangzhou, China
Sursa imaginii : optivision.com
Adaptare de Nadia Radulescu , iunie 2022