PEA este cunoscuta sub mai multe denumiri: palmitoyl-ethanol-amide sau palmidrol.
Chimic, este un acid gras cunoscut drept „canabinoid”, care e produs natural de corpul uman ca raspuns la durere si inflamatie.
PEA se gaseste si in alimentele bogate in proteine ,cum sunt galbenusul de ou si carnea.
Efectul sau e de crestere a raspunsului natural al corpului nostru la durere si scaderea reactiei sistemului nervos care produce durerea. De asemeni, sustine invelisul de mielina din jurul nervilor, esential pentru functionarea sistemului nervos.
In consecinta, prin efectele sale, PEA contribuie la reducerea durerii si a inflamatiei.
PEA este folosit pentru tratamentul unor tipuri diferite de dureri cum sunt: fibromialgia, durerea din neuropatie periferica, osteoartrita, sindromul de tunel carpian, acestea fiind intalnite si in boala Sjogren.
Studiile cu PEA sunt limitate la o perioada de urmarire de 3 luni, deocamdata nu s-au inregistrat efecte secundare si e bine tolerat.
Pentru a demonstra eficacitatea PEA ca agent terapeutic pentru durerea cronica inflamatorie si neuropata, cercetatorii de la Universitatea de Medicina din Graz, Austria, au efectuat o trecere in revista a 253 de studii publicate in baza de date Medline, care au analizat PEA comparativ cu placebo in tratamentul durerii cronice la peste 700 de pacienti. S-a notat efectul pe intensitatea durerii, pe calitatea vietii si efectele secundare.
Concluzia : PEA a redus scorurile de durere in mod semnificativ in toate studiile, raportandu-se si beneficii asura calitatii vietii, fara efecte secundare majore.
Sunt necesare studii suplimentare pentru stabilirea dozelor optime.
Surse :1. Kordula Lang Illievich & all. „The results of this systematic review and meta-analysis suggest that PEA is an effective and well-tolerated treatment for chronic pain” -martie 2023 (link in comentarii)
2.What is PEA? – Caruso’s Natural Health
Adaptare de N Radulescu