Cum se produce boala Sjogren?
Doua proteine implicate in initierea procesului distructiv de la nivelul glandelor salivare.
Cu siguranta toti pacientii care sufera de Sjogren se intreaba care sunt cauzele ce duc la aceasta boala.
Stim ca este o boala autoimuna, produsa de celulele sistemului imunitar care invadeaza si ataca glandele salivare. La biopsia de glande salivare se constata infiltrate cu celule imune, pe acest fapt se bazeaza diagnosticul cert de Sjogren.
Dar, conform unui studiu recent efectuat de un colectiv din Charlotte, SUA si publicat in Nature, se pare ca prima leziune ce apare in glande e la nivelul matricei extracelulare, care e distrusa inainte de a se produce atacul imun.
Ce este matricea proteica extracelulara? E vorba de o retea, ca o tesatura, formata din fibre de colagen si alte proteine, care umple tesuturile si spatiile dintre ele, adica este toata acea parte a tesuturilor care nu e formata din cellule.
S-a descoperit ca integritatea acestei matrice e distrusa de doua proteine numite MMP-9 si ETS1, care au fost gasite in cantitate mare in glandele salivare ale pacientilor cu Sjogren, cantitatea lor fiind direct proportionala cu gradul de afectare a glandei respective.
Cercetatorii americani considera ca studierea in continuare a mecanismului de interactiune a acestor doua proteine reprezinta o cale catre descoperirea un tratament care sa impiedice degradarea glandei salivare.
Sursa : nature.com/articles s41598-022-18576-z
Publicat 22 .08.2022
Adaptare de N.Radulescu