Este cunocut faptul ca Plaquenil (Hidroxicloroquina) poate afecta in timp macula retinei ducand la degenerescenta maculara cu afectarea vederii, o complicatie de temut a acestui tratament.
Ce este macula?
Macula este o zonă foarte mică aflată în centrul retinei, in interiorul ochiului, locul unde lumina se focalizează și devine clară. Aceasta este singura zonă a ochiului care face posibilă vederea clară, vederea în culori. Macula este plină de celule sensibile la lumină numite „conuri”.
Cum se detecteaza leziunea maculei? Tehnologia avansata a revolutionat metodele de detectare a afectarii maculei ochiului, Campul Vizual Central 10-2 (VTC10-2) si Tomografia in Coerenta Optica (SD OCT) sunt printre cele mai sensibile in detectarea leziunilor precoce.
Ce spun studiile recente ? Studiile au dovedit insa ca aceste metode dau si rezultate fals pozitive, in sensul ca pot arata “leziuni” ale maculei la pacienti normali.
De aceea, daca unui pacient care ia tratament cu Plaquenil (pentru lupus si/sau Sjogren) i se depisteaza o leziune maculara prin aceste doua metode si e sfatuit sa intrerupa tratamentul, este bine sa nu se grabeasca sa intrerupa un medicament util, ci sa consulte un specialist in retina si sa fie testat cu mf ERG (Electroretinografia multifocala).
Concluzii/Recomandarile actuale : La toti pacientii sa fie folosite SD OCT si VF 10-2 ca teste de screening, iar pacientii la care se vad anomalii sugestive pentru o retinopatie la Plaquenil sa fie trimisi la un specialist in retina cu experienta, pentru consult si efectuarea mf ERG, daca aceasta este disponibila, dupa care se decide daca se impune ca Plaquenilul sa fie intrerupt.
Don Thomas, MD, autor „The Lupus Encyclopedia”
martie 2021