

” Factorii de risc ai mortalitatii in Sjogren -un studiu din viata reala, retrospectiv, de cohorta” .
Este un studiu foarte important despre Sjogren, efectuat pe una din cele mai mari cohorte de pacienti-de peste 11372 pacienti cu Sindrom Sjogren ! urmariti in timp in clinici din 27 de tari, de pe 5 continente, de catre colective de cercetatori experti in Sjogren, printre care si colectivul din Romania condus de Dr Ciprian Jurcut.
Felicitari medicilor romani si multumiri pentru disemniarea acestui articol.
Ce sa retinem: care sunt factorii cu valoare predictiva a riscului de mortalitate a pacientilor cu Sjogren, la momentul diagnosticarii:
1. prezenta crioglobulinelor
2. Un scor ESSDAI de activitate a bolii crescut
De retinut ca nu e vorba doar de mortalitate cauzata de Boala Sjogren in sine (care e relativ mica, incluzand si limfomul! deci noi, pacientii, sa nu ne alarmam!) ci riscul de mortalitate si prin alte cauze generale (de ex boli cardiovasculare, infectii etc).
Concluzie: Analiza crioglobulinelor si scorul ESSDAI sa se faca obligatoriu in momentul diagnosticarii Sjogren.
Daca acestea sunt anormale, pacientii respectivi sa fie monitorizati mai atent, pentru a preveni o evolutie nefavorabila a bolii.
Voi reveni pe masura ce primim informatii noi de la Dr Jurcut si colaboratorii.
Cei interesati pot studia articolul original –link https://www.thelancet.com/journals/eclinm/article/PIIS2589-5370(23)00239-0/fulltext?fbclid=IwAR2ZHaoFLwQySTXqfmBe9uwkAra9VkpVEy9zqICeGyK1LowndtMn1PMKCBQ
20 iulie 2023