Factorii genetici si Sjögren
La fel ca majoritatea bolilor autoimune, Sjögren poate apărea la mai multi membri ai aceleiasi familii. Riscul genetic reprezintă aproximativ 30% din riscul total de a dezvolta boala Sjögren, împreună cu factorii de mediu și de gen și un eveniment declanșator, de exemplu un virus. Factorii implicați în reglarea genelor,denumiti factori epigenetici, joacă, de asemenea, un rol în dezvoltarea bolii.
Genele specifice care conferă risc pt. Sjögren variază în funcție de populație si zona geografica. Se știe și mai puțin despre riscul familial al bolii Sjögren asociat cu alte boli autoimune.
Genele legate de răspunsul imun au cea mai mare densitate pe cromozomul X. Deoarece femeile au doi cromozomi X (XX) în comparație cu unul singur la barbati (XY), femeile sunt mai susceptibile la dereglarea imunității.
Dacă un membru al familiei mele are Sjögren, ar trebui să mă testez?
Nu, în majoritatea cazurilor. Dar daca un membru al familiei prezinta o boala pulmonara interstițiala, limfom de țesut limfoid asociat mucoasei (MALT) sau o colangita biliara primara, asta ar trebui să ridice suspiciunea pentru boala Sjögren dacă la alt membru este prezent oricare din simptomele de Sjögren.(uscaciune ,oboseala ,dureri articulare etc)
Singura situație în care un membru al familiei cu Sjögren ar putea solicita testarea este înainte de sarcină, pentru a detecta prezența autoanticorpilor SSA (Ro) și/sau SSB (La). Acești autoanticorpi sunt asociați cu lupusul neonatal și blocul cardiac la fat..
Totusi, nu există studii care să evalueze riscul/beneficiul efectuării acestor teste de screening pe membrii familiei unui pacient cu Sjögren. Cazurile individuale trebuie discutate cu medicul curant, reumatolog și/sau eventual cu un specialist în medicina fetală.