
Un medicament aflat în fază experimentală, de la Johnson & Johnson (J&J), pentru tratarea a două afecțiuni autoimune , Miastenia Gravis si Sindromul Sjogren, și-a îndeplinit principalele obiective în studiile intermediare și avansate, a anunțat luni compania.
Medicamentul cu anticorpi monoclonali a redus în mod semnificativ simptomele bolii într-un studiu în stadiu avansat efectuat pe pacienți adulți care suferă de miastenia gravis (gMG), o afecțiune autoimună neuromusculară cronică, ce se caracterizează prin slăbiciunea musculară și oboseală extremă, a anunțat J&J.
Prevalența globală în cazul miatenia gravis este de 100-350 de cazuri la 1 milion de persoane.
Se estimează că și în România există peste 2.300 de pacienti diagnosticati.
Medicamentul nipocalimab este primul inhibitor anti-FcRn experimental care a demonstrat eficacitate și a contribuit, de asemenea, la reducerea severității bolii într-un studiu în stadiu intermediar efectuat pe pacienți adulți cu sindromul Sjögren (SjD), o altă afecțiune autoimună care determină sistemul imunitar să atace glandele declanșând o productie insuficientă de secreții fluide în anumite organe ale corpului, fiind afectate în special glandele salivare si cele lacrimale, și care nu are tratamente avansate aprobate.
Medicamentul a fost bine tolerat de participanții la ambele studii. Rezultatele complete ale celor două studii vor fi prezentate în cadrul unui congres medical științific în acest an, a precizat J&J.
Potrivit gigantului american din domeniul sănătățiie, mdicamentul și-a demonstrat efectul clinic în patru boli determinate de autoanticorpi în ultimul an, inclusiv boala hemolitică a fătului și a nou-născutului (HDFN) și artrita reumatoidă, în plus față de gMG și SjD.
Nipocalimab este în curs de dezvoltare și nu este inca aprobat în prezent.
sursa 360 medical.ro
februarie 2024