Studiul, condus de cercetătorii de la Universitatea de Medicină și Științe ale Sănătății RCSI din Dublin, este publicat în data de 4 mai 2020 https://www.nature.com/articles/s41598-020-64422-5 a fost realizat în colaborare cu Royal Victoria Eye and Ear Hospital Dublin și Cedars-Sinai Medical Center.
Sindromul Sjögren determină globulele albe din sângele pacientului să atace glandele lacrimale și salivare ale corpului, provocând uscaciune severa a ochilor și gurii. Ochii uscați și iritați au impact semnificativ asupra vederii, a activităților de zi cu zi și a calității vieții.
Cercetătorii au comparat probele din ochii pacienților cu Sjogren cu probele de la pacienții sănătoși.
Ei au descoperit că cei cu boala aveau niveluri anormale ale unei anumite molecule care controlează inflamația ochilor. Molecula, microRNA-744, funcționează ca un comutator, activând și oprind producția de celule. Cercetătorii au descoperit că nivelurile ridicate ale acestei molecule au provocat o reactie inflamatorie necontrolata din celulele care distrug glandele și afectează suprafața ochiului.
În laborator, cercetătorii au reușit să reducă această moleculă, care la rândul său a redus nivelurile de inflamație.
Acesta este un prim pas către un potențial tratament nou, dar este nevoie de mult mai multe teste pre-clinice înainte de a putea dezvolta un tratament pentru pacienți.
Cu toate acestea, cercetarea noastră oferă oportunitatea de a trata cauza principală a bolii, mai degrabă decât doar simptomele ”, a spus dr. Joan Ní Gabhann-Dromgoole, coautorul studiului și lector la Școala de Farmacie și Științe Biomoleculare a RCSI. Cercetatorii au descoperit, de asemenea, diferite niveluri de alte microRNA in celulele pacientului, comparativ cu persoanele sanatoase. Acest lucru ar putea fi utilizat pentru a ajuta la diagnosticarea pacienților cu sindromul Sjögren, pentru care nu există în prezent un test.
Traducere si adaptare Dr .Nadia Radulescu
Surse: