Un studiu mult asteptat vine sa ne confirme:
Majoritatea pacienților cu sindrom Sjögren și alte boli reumatice dezvoltă anticorpi antivirali după primul vaccin COVID-19 ( Pfizer BioNTech si Moderna), dar șansele ca aceștia să dezvolte anticorpi sunt influentate de tratamentul pe care il iau, a descoperit un studiu recent.
Deși eficacitatea globala a celor două vaccinuri COVID-19 a fost stabilită la peste 90%, răspunsurile nu sunt bine definite la pacienții cu boli reumatice și musculo-scheletice, dintre care mulți iau medicamente imunosupresoare, care atenuează răspunsul imun.
Analiza a fost efectuată la pacienții care au primit vaccinurile Pfizer-BioNTech si Moderna prin studiul, “Antibody response to a single dose of SARS-CoV-2 mRNA vaccine in patients with rheumatic and musculoskeletal diseases,” B.J.Boyarsky si colegii de la Universitatea Johns Hopkins, publicat recent in Annals of the Rheumatic Diseases.
Un total de 123 de participanți din SUA, care au primit prima doza de vaccin în ianuarie și februarie 2021 au fost recrutați prin intermediul rețelelor sociale. Majoritatea erau femei (95%), vârsta medie a fost de 50 de ani, 52% au primit vaccinul Pfizer-BioNTech, iar restul au primit vaccinul Moderna.
28% dintre participanți au avut artrită inflamatorie, 20% au lupus eritematos sistemic, 13% au avut Sjögren și 29% au avut boli combinate.
Majoritatea pacienților (72%) erau pe un tratament imunosupresor.
După 22 de zile de la prima doză de vaccin, aproximativ 78% au avut anticorpi detectabili împotriva virusului.
În comparație cu populația generală, răspunsul in anticorpi dupa vaccin a fost semnificativ mai mic la pacienții care luau micofenolat sau rituximab, dar mai mare în rândul celor care primeau inhibitori TNF alfa. Astfel au dezvoltat anticorpi doar 28% din cei au luat micofenolat si 33% din cei cu tratament biologic Rituximab . În schimb, aproape toți pacienții (94%) care luau inhibitori de TNF au dezvoltat anticorpi.
„Important e ca majoritatea participanților a dezvoltat anticorpi detectabili [anti-SARS-CoV-2]”, au scris cercetătorii. Asta poate fi o asigurare pentru pacienții cu boli reumatice care ezită inca să primească vaccinul COVID-19”.
sursa Sjogrenssyndromenews mai 2021
traducere si adaptare: Nadia Radulescu