Pacientii cu Sjogren percep diferit senzatia de uscaciune a ochilor in comparatie cu alti pacienti cu sindrom Sicca de alte cauze.
Ochiul uscat este o afectiune comuna cu multiple cauze, care fac ca suprafata ochiului sa fie insuficient lubrifiata, ducand la simptome precum senzatii de arsura, mancarime, sensibilitate la lumina, vedere incetosata si oboseala ochilor.
Desi uscaciunea oculara din Sjogren este mai severa ca in alte boli ce produc sindrom sicca, studiile au aratat ca pacientii cu Sjogren se plang de un disconfort al ochilor mai mic si asta pentru ca perceptia lor este alterata/diminuata.
Se pare ca responsabila de acest raspuns diferit este functionarea diferita a nervilor senzoriali la cei cu Sjogren.
Un studiu pe 276 pacienti cu ochi uscat -din care 55 aveau Sjogren primar- a aratat ca cei cu Sjogren, luati in ansamblu, au avut cele mai severe leziuni corneene, dar, in cazurile cu leziuni corneene egale, cei cu Sjogen au descris simptome mai mici decat cei fara Sjogren.
Explicatia data de cercetatori este ca la pacientii cu Sjogren stimularea prin inflamatia cronica si prelungita a suprafetei corneei duce, in mod paradoxal, la aparitia unor semnale de scadere in timp a disconfortului. Daca aceste semnale scad in timp proportional cu durata bolii, acest lucru va trebui confirmat prin studii viitoare.
Sursa : „Different perception of dry eye symptoms between patients with and without primary Sjogren’s syndrome”
Minjeong Kim & all, Scinetific Reports volume 12, Article number: 2172 (2022)
Adaptare de Nadia Radulescu august 2022