Parodontoza- produsa de o reactie imuna legata de microbiomul bucal
Cati dintre voi au fost diagnosticati cu parodontoza?
Saliva naturala contine substante care elimina din gura microbii care produc carii dentare si infectii ale gingiilor. Daca bacteriile din gura se înmulțesc foarte mult, atacă gingia, provocând inflamație, sângerare, retracție gingivală, iar apoi distrugerea osului și căderea dinților, intr-un cuvant parodontoza. De aceea o buna igiena orala este extrem de importanta atunci cand ai deficit de saliva, asa cum este cazul in Sindromul Sjogren.
Aflam acum ca parodontoza apare în urma unei reacții a celulelor sistemului imunitar-dupa cum arata un studiu recent, realizat de Universitatea din Philadelphia și Institutul Național de Sănătate din Pennsylvania .
În gură există bacterii benefice, dar și bacterii care pot face rău, iar acestea trebuie eliminate prin măsuri corecte de igienă: periaj, folosirea aței dentare, utilizarea apei de gură și, desigur, detartraj periodic la un cabinet stomatologic. „Știm de mulți ani că microbii provoacă inflamație și că îndepărtarea bacteriilor prin periaj poate controla inflamația, dar nu permanent. Prin urmare, trebuie să existe și alte cauze. Rezultatele noastre arată că sunt celule ale sistemului imunitar care pot declanșa aceste procese inflamatorii”, a declarat coordonatorul studiului, dr. Niki Moutsopoulos.
Studiul arată că „vinovatele” sunt celulele T helper 17 (Th17). Ele au fost descoperite într-un număr mai mare în gingiile persoanelor care sufereau de parodontoză decât la subiecții care aveau gingii sănătoase. De asemenea, cu cât numărul acestor celule este mai mare, cu atât este mai severă forma bolii. Prin urmare, gingiile sunt „atacate” de microbi, dar și de aceste celule ale sistemului imunitar, ceea ce explică de ce, în unele cazuri, măsurile de igienă orală nu sunt suficiente pentru a ține boala cub control.
Celulele Th17 sunt întâlnite în mod normal în așa numitele „zone barieră” – piele, gură, sistem digestiv – acolo unde microbii iau primul contact cu corpul nostru. Aceste celule ne protejează de anumite infecții fungice de la nivelul gurii, dar ele pot provoca și unele afecțiuni, cum sunt psoriazisul și colita. Prin urmare, este clar că Th17 au un dublu rol – ne protejează de anumite boli, dar pot provoca altele.
Studiul realizat acum a demonstrat că acumularea acestor celule în gingiile afectate de parodontoză a fost determinată de prezența unui anumit microbiom.
În cadrul studiului au fost monitorizați și 35 de voluntari, care aveau o mutație genetică și nu aveau în organism celule Th17. Așa cum se așteptau, cercetătorii au observat că aceștia erau protejați de parodontoză, riscul de inflamație fiind mult mai mic în cazul lor.
Noul studiu ajută la o mai bună înțelegere a acestei boli, dar poate fi un important punct de plecare în găsirea unui tratament mai eficient pentru parodontoză. Concluzia studiului a fost publicată în octombrie 2018, în revista Science Translational Medicine.
octombrie 2020