„Frunzele de afine sunt alimente care pot fi consumate zilnic și sugerăm că prin consumul extractului cu apa fierbinte din aceste frunze se pot ameliora simptomele hiposecreției lacrimale asociate cu sindromul Sjögren”, au scris cercetătorii japonezi de la Universitatea Miyazaki, Japonia, intr-un studiu publicat recent in VIVO.
Frunzele de afine sunt cunoscute în Japonia pentru proprietățile lor antioxidante și antiinflamatorii, datorită bogăției lor într-o clasă de compuși chimici numiți polifenoli.
Cercetatorii au folosit ca model experimental un anumit tip de soareci care au caracteristici similare cu boala Sjogren si care au fost injectati anterior cu pilocarpina, ceea ce adus la cresterea fluxului lacrimal.
Dar soarecii hraniti cu extractul de frunze de afine, in comparatie cu un grup martor, au avut o crestere a productiei de lacrimi semnificativ mai mare.
Intr-un studiu anterior similar s-a demonstrat că polifenolii cresc si producția de salivă.
Nu s-a reusit sa se gaseasca mecanismul prin care actioneaza acesti polifenoli din afine, mecanismul propus este probabil prin reducerea TNF-a.(?)
Sunt necesare noi studii pentru a omologa folosirea acestui ceai la pacientii cu Sjogren, dar, in fond , daca un ceai inofensiv ar putea aduce un pic de bine in plus…de ce nu?
Sursa : K.Ogawa, K.Urata,& all, Faculty of Medicine, University of Miyazaki, Japan,
In Vivo January 2023, 37 (1) 149-162;
Adaptare de Nadia Radulescu
Ianuarie 2023