
Peste 90% dintre pacientii cu Sjogren sunt femei adulte. Un moment bun sa vorbim despre noi si problemele noastre:
PREJUDECATILE LEGATE DE SEX in diagnosticarea femeilor cu Sjogren = suferintele femeilor sunt adesea minimalizate.
INTARZIERI MARI IN DIAGNOSTICARE
Desi TOTI pacienții, atat barbatii cat si femeile cu Sjogren, întâmpină întârzieri mari înainte de a obține diagnosticul corect de Sjogren, femeile sunt mai des respinse si neluate in seama, cu sanse crescute de a primi un diagnostic initial gresit. Aprope jumatate din ele au raportat ca medicul le-a zis ca „au o problema” ca se plang prea mult, sunt „prea preocupate de sanatatea lor” si ca „totul este doar in capul lor”.
ETICHETELE
Femeile tind să fie „etichetate” cu un diagnostic psihiatric greșit, precum „tulburare somatoforma” sau „hipocondrie”. Aceasta poate deteriora reputația pacientei, influențând modul în care va fi vazuta si de alti medici in viitor.
Clinicienii folosesc cuvinte de cod, cum ar fi depresie, anxietate,”sindrom de somatizare”, „simptome inexplicabile medical” (SIM) pentru a transmite opinia lor că boala este în mare parte cauzată de factori psihologici. Exemple de astfel de „simptome inexplicabile medical”, cu analize uzuale normale, sunt: oboseala,slabiciunea, durerile de articulatii, de spate, de cap, tulburarile de somn,pierderea apetitului, nelinistea,senzatia delipsa de aer, etc.(suna cunoscut??)
Adesea, ei nu iau în considerare faptul că depresia și anxietatea sunt un răspuns NORMAL la boli reale nediagnosticate.
SEXISM IN ASISTENTA MEDICALA
Desi se stie ca durerea cronica e mai frecventa la femei, acestea sunt adesea ignorate sau primesc mai des diagnosticul de „boala psihosomatica”, atunci cand se plang de dureri.
Femeile primesc mai rar si mai tarziu calmante ale durerii in camera de garda, fata de barbati.
Stereotipuri legate de sex in medicina
Termenul „isterie” vine de la „bystera” (uter in limba greaca); in Grecia antica se credea ca uterul e cauza multor boli fizice si mentale la femei.
Desi azi nu se mai pune dg de isterie, totusi prejudecata ca femeile exagereaza simptomele ramane.
Interesant: ne-am fi asteptat ca femeile-medic sa fie mai intelegatoare, dar, per global nu este asa, semn ca problema e legata de sistemul de sanatate in ansamblul sau.
DISCRIMINAREA FEMEILOR in cercetarea medicala.
Stiati ca multa vreme (din 1977 pana in 1993) femeile tinere la varsta fertila au fost excluse din studiile clinice? In consecinta, multe medicamente nu au fost testate clinic pe femei!
Rezultate: nu s-au stiut efectele adverse specifice femeilor, multe medicamente retrase de pe piata fiind din aceasta cauza.
Postat de Nadia Radulescu
Martie 2024
Surse: Dr.Sarah Schafer, Sjogren’s advocate blog
Dr. Thais Aliabadi,Women’s healthblog/gender-bias-in-healthcare
Imagine: Fragment din lucrarea ” Women’s meeting” by NadiRa (2021)