Sensibilitatea la lumina este un simptom obisnuit la cei cu ochi uscati, mai ales in zilele insorite, de aceea se recomanda sa purtam ochelari de soare cu filtru UV, dar uscaciunea oculara nu e singura care cauzeaza fotofobie.
1. Migrena. Daca aveti fotofobie si durere de cap localizata pe o parte a capului, care se agraveaza la efort si se asociaza si cu greata, e foarte posibil sa aveti migrena si sa aveti nevoie de un tratament special, in afara celui pentru ochiul uscat
2. Statul prelungit la computer. Cand stati mult in fata ecranului, uscaciunea oculara se agraveaza; s-a calculat ca clipitul este redus cu o treime cand privim un ecran si umezeala de pe suprafata ochiului se evapora in ritm rapid, ducand la usturime si vedere in ceata. In plus, muschii cefei si ai capului stau incordati, ceea ce poate declansa durerea de cap. Oftalmologii americani recomanda regula 20-20-20 (la fiecare 20 minute de lucru la computer, faceti o pauza de 20 de secunde, timp in care priviti in departare spre un obiect situat 6 metri (20 feets).
Amintiti-va sa clipiti mai des si sa folositi mai des lacrimile artificiale. Plasati ecranul cu 10-20 cm sub nivelul ochilor Folositi un umidificator de camera langa birou.
3. Alte afectiuni inflamatorii ale ochilor care se pot asocia cu S.Sjogren pot cauza fotofobie si durere de cap:
-sclerita (inflamatia sclerei, sau albul ochiului, care devine rosie sau rozalie),
-irita, iridociclita sau uveita anterioara-inflamatia irisului (partea colorata a ochiului)
se insotesc de dureri in ochi si dureri de cap. Daca apar trebuie sa mergeti urgent la oftalmolog.
Sursa: Dr Don Thomas https://www.sjogrens.org/…/ask-the-expert-light…
Adaptare de Nadia Radulescu
August 2021