Si copiii sufera de Sindromul Sjögren, dar acesta se prezinta diferit fata de adulti, la care domina uscaciunea ochilor sau a gurii (sicca).
La copii, doar 1/3 din cazuri prezinta uscaciune, iar multi nu o descriu ca atare.
La copii, 3 simptome sunt dominante:
1. Parotidita recurenta (inflamatia glandelor salivare parotide –cele de la nivelul obrajilor); peste 60% dintre copiii cu Sjogren au un istoric de parotidita (fata de doar 24% dintre adulti).
2. Durerile articulare, musculare sau fenomenele de artrita (inflamarea articulatiilor)
3. Oboseala
Alte simptome: uscaciunea vaginala la fetite se poate manifesta ca prurit (5% din cazuri), febra, ganglioni mariti, etc.
Diagnosticul nu se pune pe aceleasi criterii ca la adulti si se bazeaza mult pe simptome si pe experienta medicului.
Sindromul Overlap survine si la copii, Sjogren se poate suprapune pe lupus sau artrita juvenila idiopatica.
Tratament. Obiectivele pentru tratamentul s. Sjögren la copii sunt: prevenirea durerii, scăderea inflamației și, în mod ideal, prevenirea daunelor pe termen lung. Deși există diferențe importante în prezentarea clinică a S. Sjögren la copii față de adulți, tratamentele sunt în general similare:
-hidroxicloroquina pentru a preveni recurențele de parotidita.
-corticosteroizi (cure scurte pe cale orală sau intravenos) pentru exacerbari
-În cazurile de parotidita recurentă refractară la tratament: corticosteroizi zilnic in doze mici, metotrexat, micofenolat mofetil, abatacept și rituximab (mai ales dacă sunt prezente si alte manifestări extraglandulare)
Indiferent de simptome, copiii cu Sjögren au nevoie de monitorizare de rutină la stomatologie si oftalmologie. În plus, copiii ar trebui să mențină un stil de viață sănătos si să fie activi.
Surse https://www.the-rheumatologist.org/…/sjogrens-syndrome…/ ianuarie 2020
Traducere si adaptare Dr Nadia Radulescu
(