![](https://sjogren.ro/wp-content/uploads/2022/12/gravide-sjogren.jpg)
Sindromul Sjögren afectează în principal femeile cu vârsta peste 40 de ani, de aceea s-a acordat mai putina atentie efectelor bolii asupra sarcinii. Totusi, în ultimii ani, numarul gravidelor cu Sjögren a crescut odata cu diagnosticarea bolii la varste din ce in ce mai tinere, plus cresterea numrului de femei care aleg sa raman insarcinate si dupa 40 de ani.
De aceea, cercetatorii chinezi au decis sa faca o meta analiza pe aceasta tema, adica un tip de studiu in care se aduna datele din mai multe studii publicate deja. Analiza a inclus 9 studii publicate intre 2005 si 2021,acoperind sute de cazuri de femei insarcinate ,unele cu Sjogren, altele fara Sjogren incluse in grupul de control.
Rezultatele u fost surprinzatoare: riscul de pierdere a sarcinii inainte de 20 de saptamani („avort spontan”) a fost de noua ori mai mare la femeile cu Sjogren ,fata de populatia generala.
De asemeni, sansa de nastere prematura sau de copii cu greutate mica la nastere a fost de doua ori mai mare la gravidele cu Sjogren.
Riscul de prezenta a unor afectari cardiace ale fatului a fost de asemeni de patru ori mai mare la gravidele cu Sjogren.
Cercetatorii au notat ca atacul autoimun poate afecta placenta si de asemeni ca sarcina in sine poate duce la agravarea bolii Sjogren la mama.
Rezultatele acestui studiu sugereaza ca la gravidele cu Sjogren trebuie intensificate controalele prenatale si depistarea precoce a malformatiilor la fat.
NOTA: Interesanta comparatia cu rezultatele recentului studiu francez multicentric prospectiv
Sursa : A meta-analysis of the effect of Sjögren′s syndrome on adverse pregnancy outcomes
Baoqing Geng & colab, University of Chinese Academy of Sciences, Ningbo, Zhejiang, China
Publicat in Clinics, Volume 77 /2022, 100140
Traducere si adaptare de Dr N.Radulescu
Noiembrie 2022