Tratamentul leziunilor suprafetei oculare cu picaturi cu ser autolog si cu plasma bogata in trombocite (PRP oftalmic)
Un studiu efectuat de cercetatorii sud coreeni, publicat recent in Scientific Reports, a comparat eficacitatea picaturilor oculare preparate din serul extras din sangele propriu al persoanelor cu Sjogren, in tratarea uscaciunii ochilor.
Se stie ca uscaciunea oculara produce eroziuni pe suprafata corneei- lentila transparenta din centrul ochiului- dar si pe membrana conjunctiva (care acopera restul globului ocular, de la marginea corneei si pleoapele in interior), leziuni care se pot vedea si evalua la testul cu fluoresceina. Aceasta este un colorant care se instileaza in ochi si apoi, prin examinarea oftalmologica la biomicroscop, se vizualizeaza zonele de eroziune de pe cornee si conjunctiva sub forma unor pete, care sunt numarate si se calculeaza un scor de gravitate.
De asemeni, se masoara timpul de rupere a filmului lacrimal, adica timpul in care apare prima pata de uscaciune pe cornee, dupa o clipire.
Studiul a constat in compararea rezultatelor a doua grupuri de paciente cu Sjogren care au utilizat timp de 12 saptamani,fie picaturi din ser autolog sau picaturi cu plasma imbogatita cu trombocite (PRP).
In ambele grupuri s-au observat ameliorari, numarul petelor de pe cornee si conjunctiva scazand semnificativ, fara diferente intre cele doua grupuri. Nu s-au notat efecte secundare.
Concluzia cercetatorilor este ca atat serul autolog, cat si serul imbogatit cu trombocite sunt eficiente in combaterea uscaciunii oculare, cu mentiunea ca PRP are avantajul unui timp de preparare mai scurt in medie cu doua ore fata de serul autolog, datorita existentei deja pe piata a unor unor kituri de preparare.
Adaptare de N. Radulescu
Sursa: Kang Min-Ji, Lee Jee-Hye &colab., Scientific reports,volume 13,article 19279 (2023)
Decembrie 2023