Xilitol este un indulcitor fara calorii larg folosit, inclusiv de pacientii cu Sjogren, pentru multiplele efecte benefice. Dar,un studiu recent efectuat de DR Witowski si colab si publicat in iulie 2024 a aratat ca xilitolul poate favoriza formarea de trombi (cheaguri de sange) si e asociat cu un risc cardio vascular crescut.
Pana sa apara acest studiu noi stiam ca:
-Boala Sjogren se asociaza cu un risc crescut cardiovascular, datorat inflamatiei sistemice
-Afecarea dentara se ascociaza, la fel, cu un risc crescut de boala cardiovasculara
-Produsele pentru gura uscata pe baza de xilitol sunt benefice pentru dinti si scad riscul de carii si parodontoza
-Spray-ul nazal cu xilitol,de asemeni, ajuta la sinuzita
-Corpul nostru e capabil sa produca mici cantitati de xilitol.
Studiul prezentat ce a facut:
A dat pacientilor o doza mare de xilitol 30g si au analizat in sangele de a doua zi dimineata concentratia de xilitol si derivate ale acestuia
Au urmarit acest grup timp de 3 ani
Cei care au avut nivel mare de xilitol in sange au avut probleme cardiovasculare.
Limita studiului: acest studiu nu a aratat ce se intampla daca folosim doze foarte mici de xilitol.
Riscul cardiovascular este real la pacientii cu Sjogren. Cum putem minimaliza acest risc?
-Sa consumam multe vegetale
-Sa ne urmarim tensiunea arteriala si nivelul de colesterol si sa le reglam
-Sa facem exercitii fizice 90-150 minute pe saptamana
-Sa facem controale periodice la dentist si curatire profesionala a dintilor.
postat Iulie 2024
Traducere si adaptare de Nadia Radulescu
Sursa: Dr Kara Wada MD, imunolog si pacienta cu Sjogren, Fondator Virtual Sjogren,s Summit
Marco Witowski et al. Eur heart j, 12 iulie 2024 (link in comentarii)